24 Mar 2013

Resep Cempedak Goreng


12072009060


Bahan-bahan ( 5 org makan )
  • 1 cawan Tepung Goreng Pisang Adabi
  • 2 cawan Tepung Beras Cap Tiga Gajah
  • Air suam secukupnya - utk bancuh tepung
  • Garam secukup rasa
  • Cempedak
  • Minyak utk menggoreng

Cara-cara

  1. 12072009055
    Panaskan kuali & masukkan minyak (agak banyak).Biar sampai tenggelam bahan yang kiter goreng.Biar api agak besar. TIPS : Api yang slow akan menyebabkan minyak banyak meresap ke dlm bahan gorengan & watkan tak rangup dah...
  2. 12072009056
    Campurkan kedua-dua tepung & garam.Bancuhkan tepung dengan air suam tadi sehingga bancuhan jadi bertali jatuhnya bila kita angkat dgn jari & agak2 pekat sesuai utk menggoreng.Jangan terlampau cair & terlampau pekat yer.
  3. TIPS : Tujuan gunakan air suam adalah untuk merangupkan bahan goreng n meringankan tektur tepung.Jadi minyak tak banyak meresap.Ini adalah rahsianya : AIR SUAM. Power jugak air suam ni punya penangan ek. keh keh
  4. 12072009058
    Make sure minyak betul2 panas dulu.Pastu gorenglah cempedak ni hingga garing.Jika ada yang bercamtum time goreng tu,pisahkan 1-1.Jangan lupa toskan dulu minyaknya sebelum dimakan.Makan panas2 mmg best woo.Pekena pulak dgn Nescafe panas.Wow!! Aroma cempedak ni mmg world.Jiran sebelah pun bleh kuar tanya dok masak apa.he he
  5. Apalagi.Jomlah try.Dah kebetulan skang ni musim cempedak he he.

1 komentar: