Bahan-bahan ( 5 org makan )
- 1 cawan Tepung Goreng Pisang Adabi
- 2 cawan Tepung Beras Cap Tiga Gajah
- Air suam secukupnya - utk bancuh tepung
- Garam secukup rasa
- Cempedak
- Minyak utk menggoreng
Cara-cara
- Panaskan kuali & masukkan minyak (agak banyak).Biar sampai tenggelam bahan yang kiter goreng.Biar api agak besar. TIPS : Api yang slow akan menyebabkan minyak banyak meresap ke dlm bahan gorengan & watkan tak rangup dah...
- Campurkan kedua-dua tepung & garam.Bancuhkan tepung dengan air suam tadi sehingga bancuhan jadi bertali jatuhnya bila kita angkat dgn jari & agak2 pekat sesuai utk menggoreng.Jangan terlampau cair & terlampau pekat yer.
- TIPS : Tujuan gunakan air suam adalah untuk merangupkan bahan goreng n meringankan tektur tepung.Jadi minyak tak banyak meresap.Ini adalah rahsianya : AIR SUAM. Power jugak air suam ni punya penangan ek. keh keh
- Make sure minyak betul2 panas dulu.Pastu gorenglah cempedak ni hingga garing.Jika ada yang bercamtum time goreng tu,pisahkan 1-1.Jangan lupa toskan dulu minyaknya sebelum dimakan.Makan panas2 mmg best woo.Pekena pulak dgn Nescafe panas.Wow!! Aroma cempedak ni mmg world.Jiran sebelah pun bleh kuar tanya dok masak apa.he he
- Apalagi.Jomlah try.Dah kebetulan skang ni musim cempedak he he.
cempedak yang masak ke? ataupun yang muda?
BalasHapus